Поновлення процесуального строку у кримінальному провадженні

У кримінальному правосудді строки відіграють ключову роль. Недотримання встановлених законом строків може призвести до серйозних наслідків, зокрема вплинути на результат розгляду справи. Кримінальний процесуальний кодекс чітко визначає строки подачі клопотань, повідомлення сторін, проведення слідчих дій, оскарження рішень слідчого, прокурора чи суду.

Вчасне виконання процесуальних дій забезпечує належний хід кримінального провадження та підвищує шанси на отримання позитивного результату для клієнта. Нещодавно ми зіткнулися з цікавим випадком, який ілюструє важливість дотримання строків у кримінальному провадженні.

Один із адвокатів нашого об’єднання, представляв інтереси потерпілого у справі, де суд першої інстанції визнав обвинуваченого винним і засудив його до реального позбавлення волі. Але до вступу вироку в силу, обвинуваченого під варту не брали. Після оголошення вироку обвинувачений, не чекаючи його вступу в силу, запропонував потерпілому відшкодувати матеріальну шкоду, яка сягала кількох сотень тисяч гривень. Мотиви обвинуваченого були очевидні: він прагнув отримати пом’якшення покарання в апеляційному суді (звільнення від відбування покарання з іспитовим строком).

Однак, його захисники не встигли вчасно подати апеляційну скаргу. В результаті апеляційний суд відмовив у її розгляді, а обвинуваченого взяли під варту і відправили для відбування покарання. Цей випадок став нагадуванням усім адвокатам нашого об’єднання про важливість суворого дотримання процесуальних строків.

Водночас, пропуск процесуального строку не завжди має незворотні наслідки. Закон передбачає можливість поновлення пропущеного строку за наявності поважних причин.

Для того щоб строк був поновлений, потрібно дотриматися двох обов’язкових умов: 1) причини пропущення строку мають бути поважними; 2) потрібно обов’язково подати звернення (клопотання) про поновлення пропущеного з поважних причин. строку.

В одній із чергових справ, які розглядав Верховний Суд, останній зазначив, що під поважними причинами [пропуску процесуального строку] необхідно розуміти лише ті обставини, які об’єктивно є непереборними, не залежать від волевиявлення особи, пов`язані з істотними перешкодами чи труднощами, що унеможливили або ускладнили можливість своєчасного звернення до суду у визначений законом строк.

Про поважність причин для поновлення строку апеляційного оскарження, зазначає Суд, може свідчити наявність конкретних обставин, які об’єктивно перешкоджали своєчасному зверненню до суду зі скаргою протягом встановленого законом строку на апеляційне оскарження рішення суду, виникли раптово, мали несподіваний характер і не могли бути контрольовані особою, яка звернулася з апеляційною скаргою.

Також Верховний Суд визначив деякі критерії, які повинні враховуватися при вирішенні питанн поновлення строків. Зокрема, під час вирішення питання про поновлення пропущеного строку, у тому числі строку на апеляційне оскарження, до уваги мають братися: 1) тривалість самого процесуального строку; 2) час, який минув з дати завершення процесуального строку; 3) наявність чи відсутність обставин, які об’єктивно перешкоджали особі реалізувати своє право (повноваження) у межах визначеного процесуального строку; 4) поведінка особи, яка звертається з відповідним клопотанням, зокрема, чи вживала особа розумних заходів для того, щоб реалізувати своє право (повноваження) у межах процесуального строку та якнайшвидше після його закінчення (у разі наявності поважних причин його пропуску) й 5) інші доречні обставини.

Поновлення пропущених строків часто можливе, але потребує не лише професійної підготовки клопотання, а й належної процесуальної поведінки сторони. Адвокат по кримінальних справах завжди має бути пильним щодо дотримання процесуальних строків, оскільки їх пропуск може створити серйозні проблеми та мати негативні наслідки для клієнта.

Раніше ми розповідали про скасування арешту майна після закриття кримінального провадження